Histamine-arme dieetlijst

Bij mensen met histamine-intolerantie varieert het tolerantieniveau ten opzichte van histamine en andere biogene aminen. Misschien verdraag je wel een kwart banaan, maar niet een hele. Na de eleminatiefase moet worden vastgesteld waar de drempel van het tolerantieniveau ligt en welke voedingsmiddelen een reactie veroorzaken. Aan de hand van persoonlijke begeleiding gaan we hier samen naar opzoek. Als je hierin geïnteresseerd bent, vind je op de pagina werkwijze meer informatie.

Realiseer je dat je histamine-intolerantie niet wordt opgelost door alleen een histamine-arm dieet te volgen. Het maakt je klachten minder, maar het is niet de oplossing. Het is niet de bedoeling om deze voeding voor altijd te vermijden, maar om weer grip te krijgen op je histamine-intolerantie, zodat je uiteindelijk weer extra voedingsmiddelen kunt toevoegen. Iedereen is anders, dus het kan voorkomen dat je, los van de histamine, toch reageert op een histamine-arm product. Deze lijst is dan ook bedoeld als indicatie, om vervolgens aan te passen naar jouw persoonlijke triggers. 

 


Eiwitten: Biologisch en vers

WEL

  • Rund (liefst grasgevoerd)
  • Gevogelte: kip, kalkoen, eend
  • Lam
  • Varken
  • Vis: witvis, zalm (indien ingevroren binnen een uur na vangst)
  • Wild: hert, eend etc.
  • Ei

NIET

  • Vlees of vis dat niet vers is. Hieronder valt vlees en vis dat in de supermarkt in de koeling ligt, maar ook vis dat bij de vishandel in een vitrine ligt.
  • Vis: tonijn, makreel, haring, ansjovis
  • Zeevruchten: mosselen, oesters, kreeft, garnalen
  • Gedroogd vlees, charturie
  • Rauw eiwit
  • Peulvruchten: soja, kikkererwten, pinda
  • Algen: zeewier etc.

Groenten: Biologisch en vers

WEL

  • Artisjok
  • Asperges
  • Andijvie
  • Biet
  • Bloemkool
  • Bleekselderij
  • Broccoli
  • Courgette
  • Komkommer
  • Kool: boerenkool, rode kool etc.
  • Paksoi
  • Pastinaak
  • Paprika
  • Pompoen
  • Sla
  • Venkel
  • Waterkers
  • Wortel

NIET

  • Aubergine
  • Bonen (probeer uit)
  • Champignons
  • Koolrabi (gaat soms wel goed, persoonlijk)
  • Spinazie
  • Spruiten (gaat soms wel goed, persoonlijk)
  • Zuurkool

 


Fruit: Biologisch en vers

WEL

  • Abrikoos
  • Appels
  • Bosbessen
  • Bramen
  • Blauwe bessen
  • Druiven
  • Frambozen (in kleine hoeveelheden)
  • Granaatappel
  • Mango (kan een persoonlijke trigger zijn)
  • Meloen: cantaloupe
  • Lychee
  • Peer (kan een persoonlijke trigger zijn)

NIET

  • Avocado
  • Ananas
  • Aardbeien
  • Banaan
  • Citrusvruchten: citroen, sinaasappel, limoen
  • Gedroogd fruit: dadels etc.
  • Grapefruit
  • Kiwi
  • Nectarine
  • Papaya
  • Pruim
  • Tomaat
  • Watermeloen


Zuivel: Biologisch en vers

WEL

  • Schapen-, en geitenmelk
  • Yoghurt, kwark (indien juiste probiotica stammen)
  • Jonge, zachte kazen: mozzarella, ricotta

NIET

  • Zuivel helemaal vermijden bij sprake van darm- en/of huidklachten
  • Oude en/of harde kazen: Parmezaan, oude Gouda kaas
  • Yoghurt, kwark met histamine verhogende probiotica stammen
  • Kefir


Granen en zetmeel

WEL: Zoveel mogelijk biologisch

  • Aardappel, zoete aardappel
  • Arrowroot
  • Baking soda, bakpoeder
  • Glutenvrije granen: amarant, cassave, haver, teff, sorghum
  • Gluten: spelt
  • Mais (biologisch!)
  • Quinoa (kan een persoonlijke trigger zijn)
  • Tapioca
  • Rijst

NIET

  • Boekweit
  • Gluten helemaal vermijden indien sprake van darm- en/of huidklachten
  • Gluten: gerst, rogge, tarwe etc.

 

Noten, pitten en zaden

 

WEL: Ongebrand, vers, liefst biologisch

  • Chiazaad
  • Hennepzaad
  • Kokos
  • Pompoenpitten
  • Zonnebloempitten 
  • Sesamzaad (wees voorzichtig, kan diarree klachten veroorzaken)
  • Psyllium-vezels
  • Tijgernoten

NIET

  • Noten: Amandelen, paranoten, pecannoten, pistachenoten (persoonlijk verschillend, noten beperken tot minimaal)
  • Cashewnoten
  • Walnoten


Vetten

WEL

  • Avocado olie (koudgeperst, kan een persoonlijke trigger zijn)
  • Ghee (biologisch)
  • Kokosolie
  • MCT-olie
  • Olijfolie (liefst biologisch)
  • Palmolie (onbewerkt)

NIET

  • Alle plantaardige oliën: margarine, raapzaadolie, zonnebloemolie
  • Soja-olie


Smaakmakers

WEL

  • Agavesiroop
  • Ahornsiroop
  • Citroengras
  • Gedroogde kruiden: komijn*, koriander, venkel etc
  • Knoflook
  • Kokosbloesemsuiker
  • Saffraan
  • Sjalot, ui
  • Stevia
  • Verse kruiden: basilicum, peterselie, koriander, munt, bieslook, salie etc.
  • Kurkuma en gember (kunnen een persoonlijke trigger zijn)

NIET

  • Bouillon met gist en/of glutamaat (E621)
  • Cacao
  • Gedroogde kruiden: anijs, kaneel, paprika, cayenne, chili, kruidnagel, mosterd, nootmuskaat
  • Geraffineerde suiker (suiker zoveel mogelijk vermijden)
  • Sojasaus


Dranken

WEL

  • Kruidenthee: brandnetel, kamille, rooibos, hibiscus
  • Koffie: (biologisch!) (max. 1 per dag, kan een persoonlijke trigger zijn)
  • Water plat en bruisend (liefst gezuiverd)
  • Alcohol: gin, tequila, vodka (in begin fase geen alcohol en liefst zoveel mogelijk vermijden)

NIET

  • Alcohol: bier, cider, wijn etc.
  • Chocomelk
  • Kombucha
  • Koffie (niet biologisch en bij klachten)
  • Thee (niet teveel): groene thee, matcha , witte en zwarte thee
  • Suikerhoudende en light, zero dranken: cola, fruitdranken etc.