Ik ben dol op makkelijke, gezonde en vooral voedzame salades. Deze salade zit vol met groenten, eiwitten en een gezonde koolhydraatbron. De salade bevat allemaal histamine-arme groenten zoals courgette, bloemkool en radijsjes. De dressing zit vol met verse kruiden die histamine in het lichaam verlagen. De salade kan zowel als avondeten en als lunch!
Gebruik het liefst biologische kip die ingevroren is. Zelf ben ik fan van de Oranjehoen-kip die onder andere te koop is bij Crisp of Grutto. Histamine in niet vers (lang ontdooid), maar ook bereid vlees neemt heel snel toe. Vleesrestjes zijn dus een no-go als het om histamine gaat.
Tip:
Wil je de salade meenemen naar je werk? Vries de bereide kip dan zo snel mogelijk in en haal het de volgende ochtend uit de vriezer. Bewaar de salade koel.
Recept gebakken kipfilet salade met verse kruidensaus
2 porties
Ingrediënten:
- 1 stuk kipfilet c.a. 250 g, biologisch en ingevroren
- 1 courgette
- 1 zoete aardappel
- 300 g bloemkool
- 50 g rucola
- 10-15 radijsjes
- 1 rode ui
- 1/2 el Sumak
- 1,5 el Za’atar of Sumak
- Peper en zout
Kruidendressing
- 50-60 ml (gefilterd) water
- 2 el tahin *
- 1 handje verse peterselie
- 1 handje verse koriander
- 1 bosui
- 1 teentje knoflook
- Peper en zout
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Snijd de bloemkool in roosjes en de rode ui in stukken. Schil en snijd de zoete aardappel in blokjes en halveer de radijsjes. Verdeel alles over een bakplaat met wat olijfolie en sumak.
3. Zet de groenten 40 minuten in de oven.
4. Snijd de courgette in plakjes en bak deze aan beide kanten met wat olijfolie en 1 el za’atar in de pan.
5. Meng ondertussen de ingrediënten voor de dressing en zet opzij.
6. Kruid de kip met de rest van de za’atar en zout. Bak de kip goudbruin en gaar.
7. Verdeel de sla, gegrilde groenten en zoete aardappel over de borden. Snijd de kip in plakjes en leg deze op de groenten. Top af met de dressing en verse kruiden.
Notitie:
* Sesamzaad is laag in histamine, maar kan voor sommigen toch voor maag- en darmklachten zorgen. Vervang, indien dit het geval is, de tahin door zelfgemaakte mayonaise. Vervang de za’atar door sumak.