Een lekkere salade voor bij het warme weer is voor mij de ideale lunch. Deze frisse venkelsalade met vijgen is helemaal van nu. We zitten namelijk in het vijgenseizoen, waardoor je ze nu overal vers kunt kopen. Vijgen zijn lekker zoet en gaan supergoed samen met munt en geitenkaas in deze salade!
Doperwten: hoog of laag in histamine?
Ze worden in de meeste lijsten als laag in histamine beschouwd, maar net als bij veel andere producten is het belangrijk om zelf uit te proberen of ze voor jou geschikt zijn. Bevroren doperwten bevatten minder histamine dan verse of die in pot. Als je ook op bevroren doperwten reageert, laat ze dan weg. Anders zijn doperwten een goede bron van het enzym DAO, dat helpt bij de afbraak van histamine.
Tip:
Als je noten al hebt geïntroduceerd, voeg dan wat macadamianoten of pecannoten toe voor de crunch. Je kunt ook wat pompoenpitten toevoegen voor een lekkere bite.
Recept frisse venkelsalade met vijgen
2 porties
Ingrediënten:
- 300 g aspergetips
- 1 venkel
- 2 handjes veldsla
- 2 vijgen
- 100 g bevroren doperwten*
- 75-100 g zachte biologische geitenkaas
- 1 el olijfolie
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl gemalen koriander
- Peper en zout
- Verse munt
Dressing:
- 3-4 el olijfolie
- 1/2 tl venkelzaad
- 1/4 tl appelazijn
- Peper en zout
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snijd de venkel in dunne reepjes en verdeel deze, samen met de aspergetips, olijfolie, tijm en gemalen koriander, over een bakplaat.
- Zet de bakplaat 15 minuten in de oven.
- Kook de doperwten in een paar minuten beetgaar.
- Maak ondertussen de dressing. Rooster het venkelzaad een paar minuten en meng het met de rest van de ingrediënten.
- Snijd de vijgen in vieren en verdeel ze samen met de veldsla over de borden. Leg de gegrilde venkel en aspergetips erbij en brokkel de geitenkaas eroverheen. Garneer met de dressing, gedroogde tijm en verse munt.
Notitie:
* Laat de doperwten weg als dit een trigger is voor jou of vervang het door sperziebonen.
* Geitenkaas is laag in histamine als deze zacht en ongerijpt is. Je kunt de geitenkaas ook weglaten als je zuivel niet goed verdraagt , of vervangen door een andere zachte kaas zoals buffelmozzarella. Kies indien mogelijk voor een biologische variant.