Met dit lekkere zomerse temperatuurtje eet ik het liefst een salade. Je kunt het eten als lunch, diner of als bijgerecht bij de BBQ!
Courgette is een van de groenten die ik bijna elke dag eet. Je kunt het op vele manieren verwerken en behoort daarom tot mijn favorieten. De basis van de salade bestaat uit waterkers en rucola. Beide zijn goed voor de lever en werken als histamine verlagers.
In deze salade gebruik ik een burrata van alleen buffelmelk. Deze zachte kaas is veilig voor een histamine-arm dieet. Je kunt ook buffelmozzarella gebruiken. Kies het liefst voor een biologische variant die alleen gemaakt is van buffelmelk.
De salade top ik af met wat broccolikiemen. Broccolikiemen zijn goed voor het afvoeren van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, wat bij een histamine-intolerantie vaak lastiger gaat. Oestrogenen verhogen histamine dus dit wil je goed blijven afvoeren.
Recept courgettesalade met burrata
2 porties
Ingrediënten
Salade
- 1/2 gele courgette
- 1/2 courgette
- 50g rucola
- 30g waterkers
- 6 macadamianoten*
- 2 el pesto
- 200g buffel burrata of buffelmozzarella*
- 20g broccolikiemen
- Peper en zout
- Verse basilicum
Pesto
- 35ml olijfolie
- 25ml gefilterd water
- 25g basilicum
- 25g gezouten macadamianoten*
- 1 knoflookteen
- Peper en zout
Bereiding:
- Leg de burrata of mozzarella zonder het vocht op een bord.
- Snij de courgette in plakjes.
- Bak de courgette rondom goudbruin met wat olie, peper en zout.
- Meng de ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine.
- Doe de rucola, waterkersblaadjes en courgette in een schaal samen met de burrata en broccolikiemen.
- Garneer de salade met stukjes macadamianoot, basilicum en pesto.
Notitie
*Macadamianoten zijn de noten met de meeste omega 3-vetzuren, oftewel ontstekingsremmende eigenschappen. Macadamianoten worden vaak goed verdragen bij een histamine-intolerantie. Kun je hier niet tegen, vervang ze dan door pompoenpitten.
*Moet je tijdelijk zuivel vermijden vanwege darmklachten? Vervang dit dan door gebakken kipfilet.