Deze supermakkelijke, histamine-arme frambozenkoekjes zijn lekker knapperig van buiten en heerlijk zacht van binnen! Perfect voor bij de thee of als tussendoortje. Je kunt ze helemaal aanpassen met het fruit dat jij lekker vindt en dat geen triggers veroorzaakt. Deze koekjes zijn zelfs ei-vrij, ideaal voor wie liever zonder ei bakt.
De koekjes zijn zonder ei. Hoewel eieren laag in histamine zijn, kunnen ze soms toch een trigger zijn. Eieren zijn licht ontstekingsbevorderend, dus als je merkt dat je last hebt van ontstekingen, bijvoorbeeld door huidklachten, kan het goed zijn om eieren te vermijden. In dit recept vervangen we ei door arrowroot gemengd met water en appelmoes. Kun je wel tegen ei, dan kun je dit in plaats van de arrowroot gebruiken.
Bewaar ze in de koelkast of vries ze in, zo blijven ze extra vers! Zonder het fruit kun je ze ook buiten de koelkast bewaren.
5 stuks
Ingrediënten:
- 100 g tijgernotenmeel
- 100 g havermeel
- 1 tl bakpoeder
- Snufje zout
- 1 el arrowroot + 3 el gefilterd water of 1 ei
- 1 el appelmoes
- 50-60 ml ahornsiroop
- 40 ml kokosolie
- 1 tl vanille-extract
Topping:
- 1 el plantaardige melk
- 1 el kokosrasp
- Verse of bevroren frambozen* of blauwe bessen
Bereiding:
- Meng de arrowroot met water. Meng dit samen met de andere ingrediënten in een kom.
- Vorm er een deegbal van en zet deze een uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Vorm 5-6 balletjes van het deeg en druk ze plat op de bakplaat. Smeer de koekjes in met plantaardige melk en druk 2 à 3 frambozen op de koekjes. Strooi er als laatste nog wat kokosrasp overheen.
- Zet de koekjes in de oven voor 20-25 minuten.
- Laat de koekjes helemaal afkoelen.
Notitie:
*Frambozen worden beschouwd als histamine-arm, mits ze heel vers zijn en in lage dosering. Kun je niet tegen frambozen? Vervang deze dan door blauwe bessen of bramen, of laat het fruit weg.