Lamsgehaktballetjes met tzatziki

Lamsgehaktballetjes met tzatziki

Ik hou van een bowl en dat mag voor mij op elk mogelijk moment van de dag en op elke mogelijke manier. Voor dit recept gebruik ik een van mijn favoriete keukens, namelijk de Griekse. Dit gerecht is supermakkelijk en de oven doet het meeste werk.

 

Vlees is laag in histamine zolang je dit vers bereidt. Ik gebruik voor dit recept lamsgehakt dat is ingevroren. Zo weet je zeker dat het histaminegehalte laag is en heb je zelf invloed op hoe lang het buiten de vriezer ligt.

 

Voor de gehaktballetjes kun je een combinatie maken van verschillende kruiden. Als je gevoelig bent voor kurkuma, laat dit dan weg en vervang het door een ander kruid, bijvoorbeeld gemalen venkel of gedroogde oregano.

 

Tip:

Je kunt nog extra gegrilde groenten toevoegen om het gerecht wat vullender te maken.

 

Recept lamsgehaktballetjes met tzatziki 

 

2 porties

 

Ingrediënten

 

Lamsgehaktballetjes

  • 250 g lams- of kipgehakt
  • 1/2 tl gemalen kurkuma*
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1 tl verse munt
  • 1 kleine rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • Peper en zout

Overige ingrediënten

  • 1 zoete aardappel
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 el olijfolie
  • Romaine sla
  • 1/4 komkommer

Tzatziki

  • 3 el kokosyoghurt* of kokosmelk 17%
  • 1 tl verse munt of verse dille
  • Gefilterd water
  • 1 teen knoflook
  • 2 el komkommer
  • 1 el bosui
  • Peper en zout

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snijd de zoete aardappel in partjes en meng met de koriander, olijfolie en zout. Verdeel over een bakplaat en zet 20 minuten in de oven.
  3. Meng de ingrediënten voor de gehaktballetjes met elkaar en vorm er 5-6 balletjes van. Leg op een bakplaat.
  4. Verlaag de temperatuur na 20 minuten naar 180°C. Zet de gehaktballetjes erbij in de oven en bak 15 minuten.
  5. Meng ondertussen de ingrediënten voor de tzatziki met elkaar. Schep over op de borden. Leg de komkommerschijfjes en sla erbij.
  6. Verdeel de zoete aardappelpartjes over de borden, schep de gehaktballetjes erbij en garneer met verse kruiden.

 

Notitie

* Kokosyoghurt bevat probiotica stammen die histamine kunnen verhogen. Deze worden niet door iedereen goed verdragen. Ik maak zelf graag mijn eigen kokosyoghurt, maar je kunt ook volvette kokosmelk gebruiken. Voeg dan geen extra water toe.

* Kurkuma kan een persoonlijke trigger zijn. Vervang de kurkuma dan door andere kruiden.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *