Quinoa salade met gegrilde pompoen

Quinoa salade met gegrilde pompoen

Tussen alle feestdagen door geniet ik extra van iets lichts, voedzaams en een bord vol groenten. Deze quinoa-salade is daar het perfecte voorbeeld van! Met pompoen – mijn favoriete wintergroente – is het een heerlijke, makkelijke maaltijd die zowel als lunch als diner perfect past. Gezond, smaakvol en voedzaam!

 

Quinoa

Quinoa is een histamine-arm, glutenvrij zaad dat vaak in salades wordt gebruikt omdat het op granen lijkt. Het zit boordevol eiwitten en vezels. De combinatie met pompoen, prei en verse kruiden geeft deze salade een winterse, verwarmende smaak. Vergeet niet de rauwe pompoenpitten te roosteren voor een krokante bite!

 

Tip: 

Voeg voor de variatie en extra eiwitten wat kip toe.

 

2 porties

 

Ingrediënten:

  • 130 g quinoa
  • 1/2 pompoen*
  • 1 tl gemalen komijn* of koriander
  • 1 tl gemalen venkel
  • 1 prei
  • 2 el pompoenpitten
  • Handje granaatappelpitten
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Verse peterselie en dille

 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd de pompoen in blokjes en de prei in ringen. Verdeel ze over een bakplaat en besprenkel met olijfolie en gedroogde kruiden.
  3. Zet de bakplaat 30-35 minuten in de oven.
  4. Kook ondertussen de quinoa volgens de instructies op de verpakking. Laat even afkoelen.
  5. Rooster de pompoenpitten in een paar minuten krokant.
  6. Verdeel de quinoa over de borden en meng er verse dille en peterselie doorheen. Verdeel de pompoenblokjes, prei en granaatappelpitten over de quinoa.
  7. Garneer met de pompoenpitten, olijfolie en verse dille en peterselie. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.

 

Notitie:

* Voor dit recept gebruik ik de kabocha-pompoen, maar je kunt ook flespompoen of een andere pompoensoort gebruiken.

* Niet iedereen reageert goed op komijn. Vervang dit eventueel door gemalen koriander.

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *